Äntligen drar Junior-VM igång enligt tradition! Premiär matchen är inget mindre än mellan Sverige – Finland. En riktigt höjdare match med två av juniorvärldens frästa nationer dom senaste decennierna.

Finland har verkligen gått från en medioker nation i pojk/junior landslagen till att tagit efter Sveriges satsning och gjort det lite bättre. Detta har resulterat att man ploppar fram talang efter talang. Finland likt Sverige har aldrig haft så många spelare i NHL som man har just nu. Finland har 3 junior VM guld i U20 VM dom 7 senaste åren. I U18 VM har man 2 guld och 2 silver dom senaste 5 åren. Finland har mycket talang och lagets största och viktigaste stjärna i turneringen är målvakten Justus Annunen ifrån Kärpet. Annunen spelar i Finlands bästa lag, Kärpet och leder hela ligans målvakt statistik. På 13 spelade matcher har han ett snitt på 1.26 och en % på 94,7. Tyvärr så saknas Finlands just nu största talang, Anton Lundell som är skadad. Lundell är rankad att gå topp 5 i NHL draften och var med i truppen ifjol. I HIFK har Lundell gjort stor succé. Man saknar också självklart Kaapo Kakko som New York Rangers inte släpper. Finland har ett bra lag men ingen direkt stjärna förutom just målvakten Annunen.

Sverige har inte lika många guld dom senaste åren som Finland men man har nästa alltid tagit sig till semifinal och spelat om dom ädlare medaljerna. I U18 VM i våras så tog man guld och det finns flera spelare i detta U20 lag ifrån det guld laget. Sverige har en riktigt intressant och talangfull trupp. På pappret ser man starka ut på alla positioner och backsidan ser otroligt kittlande ut.

Målvakt: I mål är Hugo Alnefelt given förstemålvakt, HV målvakten har gjort en fin säsong i HV71 och var förstemålvakt i guld laget i U18 VM.

Backarna: Man har 5 stycken som har gått i NHLs 1a runda vilket säger en hel del. 3 stycken har redan NHL kontrakt (Broberg, Sandin, Björnfot) varav 2 spelare, Rasmus Sandin och Tobias Björnfot redan har fått göra sina NHL premiärer. Tobias Björnfot, Victor Söderström och Philip Broberg var med och vann guld i U18 VM. Luleå backen Nils Lundqvist har tagit enorma kliv denna säsong och kommer garanterat få ett NHL kontrakt när säsongen är slut. Dom enda 2 backarna man hade kunnat haft med i denna trupp är Rasmus Dahlin som är given i Buffalo och Adam Boqvist som Chicago inte ville släppa.

Forwards: Man har enorm talang men ingen riktigt given stjärna (än). Samuel Fagemo har gjort det riktigt bra i Frölunda, en riktig målskytt. Rögles Nils Höglander har varit tongivande för Ängelholms klubben under säsongen och producerat en hel del poäng. Man fick loss David Gustafsson ifrån NHL laget Winnipeg Jets som förvånansvärt tog en ordinarie matchtröja där under hösten. Gustafsson kommer vara en otroligt viktig spelare i laget med sina ledaregenskaper. Men något som ska bli otroligt spännande att följa är dom 2 yngsta spelarna i truppen, supertalangerna (födda 2002) Alexander Holtz från Djurgården och Lucas Raymond från Frölunda. Holtz har gjort det riktigt bra i Djurgården där han tagit en ordinarie tröja. Holtz är en målskytt av rang med ett vasst skott, en riktigt power forward som går rakt på mål och skjuter ofta och mycket. Raymond är en tekniskt virvelvind som kan lura upp dom flesta på läktaren, hans teknik med hans fart gör att han ständigt är ett hot för motståndarna. Bägge dessa spelare är rankade att gå topp 5 i kommande NHL draften. Tillsammans får dom nog spela med spelgeniet, centern Karl Henriksson. Henriksson, Holtz och Raymond är en stor faktor till att Svenska  U18 laget tog guld i våras.

Vi tror på en målsnål match eftersom det är två riktigt duktiga målvakter i varje ände. Sverige har vunnit dom 5 senaste matcherna i U20 sammanhang och vänskapsmatchen för 1 månad sedan slutade med en 2-1 vinst för Sverige.

Sverige vinner + totalt under 5.5 mål till oddset 3.45 hos LeoVegas

  • Under 5.5 mål har suttit i 4 av 5 senaste matcher.
  • Två riktigt bra målvakter.
  • Sverige är i grunden ett bättre lag. Framförallt back och forwards sidan.

LYCKA TILL VID RYGG!

MATCHSTART: 19:00

Rygga till 3.45 på LeoVegas