E-sport på Sveabetting

Eftersom vårt team har en förkärlek till e-sport så kommer du hitta allt du behöver veta om just e-sport på sveabetting.com

Vad är e-sport?

Det är många som misstolkar begreppet e-sport. Dom tror att e-sport är själva spelet eller tävlingen. E-sport är benämningen på själva sporten och innefattar en rad olika spel som går att tävla inom, exempelvis Dota 2, Counter-Strike, League of Legends för att nämna några. Man kan jämföra begreppet e-sport med kampsport. Kampsport är benämningen på sporten, sedan finns det en rad olika sporter under begreppet kampsport exempelvis Judo, Karate, Kickboxning, MMA m.fl.

Historien

E-Sport är ett samlingsbegrepp för spel och tävlingar som utförs på datorer och spelkonsoler. E-sport härstammar ifrån Syd Korea under 1990-talet. Ett av dom första och största dåtidens spel var Starcraft. Anledningen till att E-sport växte fram så starkt i Syd Korea under 90-talet beror på en massiv bredbandsexpansion och den asiatiska finanskrisen. Påföljden av finanskrisen vart en stor arbetslöshet och flera internetcaféer ploppade upp och e-sports kulturen började växa fram.

E-sport idag

E-sport är en av dom sporter som växer fram starkast av alla sporter. Men fortfarande är det en underskattad sport av den äldre generationen som inte förstår hur stort och populärt e-sport är idag och hur stort det är på väg att bli. Noterbart är att år 2015 när finalen i League of Legends spelades, beskådade hela 30 miljoner personer detta. Inom idrottsvärlden är det bara Fotbolls VM för herrar och Super Bowl som lockar till sig mer tittare. E-sport är globalt men dom största marknaderna är fortfarande Syd Korea och Japan.

E-sport och betting

I takt med att e-sporten växer, växer även möjligheten att spela på e-sport. Spelbolagen har snappat upp sportens popularitet och tagit med sig det i sitt utbud. Marknaden är dock fortfarande ung och spelbolagen har en hel del att jobba på innan det är på samma nivå som många andra sporter som går att spela på. Än så länge är den svenska bettingmarkanden mest fokuserad på counter-strike, Dota 2 och League of Legends. Det går även att hitta spel på andra e-sporter exempelvis Starcraft II och World of Warcraft. En av fördelarna med att betta på e-sport är att man verkligen fynda fina odds eftersom marknaden är så pass ung och spelbolagen inte lägger ner lika stort fokus på e-sport som exempelvis fotboll.  Så chansen till att tjäna fina pengar är stor.

Hur bettar man på E-sport?

Det vanligaste spelsättet är att man spelar på en segrare i en match eller turnering. Vissa spelbolag erbjuder större variation i sitt utbud som exempelvis handikapp spel. Där man bettar på att ett lag ska klara av ett visst antal uppdrag etc.

Stora turneringar

Dreamhack – Svenska Dreamhack är en av dom mest upphajpade e-sportsturneringarna i världen som arrangeras i Sverige, Ryssland, Spanien, Rumänien.

Fragbite Master – Är en av Europas största online turneringar. Turneringen arrangeras av Nyheter24 och avgörs i Counterstrike och Starcraft II. Med prissummorna på flera hundra tusen.

Major League Gaming – Detta är en nordamerikansk liga som startades 2002. Majoriteten är amerikaner och kanadensare.

Electronic Sports World Cup – ESWC är en turnering som arrangeras i Frankrike varje år sedan år 2000. Man kvalificerar sig till ESWC genom olika nationella kvalturneringar. Electronic Sports World Cup kan jämföras som e-sportens VM.

The International – Är en stor tävling inom Dota 2 som arrangeras varje år. The international har en av e-sportens största prispotter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Med vårt nyhetsbrev får du tillgång till alla de senaste nyheterna samt de bästa erbjudandena. Prenumerera idag för att ta ditt spelande till en ny nivå.